Kontakta oss

Redan kund?

Vi använder cookies för att förbättra användbarheten på vår webbplats och göra våra online-tjänster mer relevanta för dig. Genom att fortsätta surfa på vår webbplats godkänner du vårt användande av cookies.

Tradition förpliktigar

1869 grundade Adalbert Fritz i Schmiedefeld am Rennsteig im Thüringeer Wald sitt företag. När hans son, Franz Fritz, kom in i företaget ändrades namnet till Adalbert Fritz und Sohn, förkortat till AFRISO.

Förkortningen AFRISO blev känt världen över som ett varumärke för temperatur- och tryckmätningsteknik.

För 50 år sedan fokuserade företaget på glastermometrar, medicinska glasinstrument och laboratorieutrustning.

Från ca 1920-talet förändrades AFRISO-världen med en liten, tunn, cirkelformad, tunnplåt med lock. Två membranhalvor bildade en kapselfjäder som oavsett tryck kunde tänjas ut eller krympas ihop.

Lågtrycksmanometer, blodtrycksmätare och temperaturregulator blev de viktigaste försäljningsprodukterna t.o.m 1945 och vid nystarten därefter. 

Efter andra världskriget byggde Franz Fritz och hans son Georg upp företaget på nytt i Kleingartach och Güglingen/Württemberg. 

Av tryckmätsutrustning utvecklades pneumatiska innehållsmätningsutrustningar, passande för oljetankar.

För säker lagring av oljeprodukter utvecklades överfyllnadsskydd och läckövervakningssystem. Teknik för miljöskydd blev huvudinriktningen av produktsortimentet och AFRISO blev marknadsledande inom denna sektor.

Början på 60-talet blev en start av internationaliseringen av Afriso genom grundandet av egna distributions- och produktionsdelägare i nästan alla västeuropeiska länder.

Av AFRISO blev det AFRISO-EURO-INDEX.

Efter oljekrisen 1973/74 utvecklades ett brett produktsortiment för ekonomiskt och miljövänligt tänkande inom uppvärmningsanläggningar.

Efter de politiska omvälvningarna i östeuropa, grundades dotterbolag i Ungern, Rumänien, Tjeckien, Polen, Ukraina, Ryssland och Kina.

Sedan nästan två årtionden är det nu fjärde generationen Fritz som idag leder verksamheten. Vi vet förutsättningarna för att driva ett traditionsrikt, familjelett, medelstort företag.

För våra kunder, leverantörer och våra medarbetare kommer vi även framöver att vara en pålitlig och förutsägbar partner.

Emas historia

Afriso är ett familjeföretag grundat 1869, som idag drivs i fjärde generationen. Ema Instrument startades 1971 av Hans Sigstedt. Verksamhet var från början givare för överfyllningssskydd för det nyligen lagstadgade överfyllningsskyddet för petroleumprodukter. Leverantör var Emas samarbetspartner i Hamburg, firma Fafnir.

1976 ingår Afriso som meddelägare i Ema med 49%. Huvudägare i Ema med 51% är fortlöpande, ända till slutet av 1994 familjen Sigstedt.

Samma år utvecklar Ema ett eget nivåregleringsystem, Ema Signal Byggsten – ett universellt system som ska kunna användas för många funktioner tex starta och stoppa pumpar, ge full- och tomtankalarm etc samt att enbart vid byte av termistorgivaren till en kapacitiv givare använda systemet även för att indikera olje- resp fettskikt i bensin-, olje- och fettavskiljare. 

Vi lanserar även en ny enkel konduktiv fulltankalarmutrustning, VA Signal på marknaden. VA Signal blir en storsäljare.

1984 köper Ema Svensk Nivåkontroll och flyttar till N. Grängesbergsgatan 7. Svensk Nivåkontroll har ett utbyggt program med förstärkare till överfyllningsskydd för lastning och lossning för tankbilar.

1988 börjar vi en satsning på gasvarnare för explosionsfarlig gas. Denna satsning utökas snart till att omfatta även giftig gas, speciellt svavelväte. Vår huvudleverantör är engelska Neotronics.

1994 blir Ema ett helägt Afrisoföretag då Afriso övertar familjen Sigstedts aktier i Ema. Jonas Ericson-Nihlstorp, som arbetat i Ema sedan 1991, blir VD. Så år 2000 byter Ema namn till Afriso Ema AB och övertar även sin gamla samarbetspartner Egomax och får därmed en komplett värmeavdelning.

2007 köper Afriso Ema mark i Arlöv och påbörjar planerna för att bygga en egen fastighet. I augusti 2009 står den stora moderna fastigheten klar och flyttlasset går från Singelgatan i Malmö till Kilvägen 2 i Arlöv.

2015 förvärvas EXAC Industriteknik AB och Afriso får därmed ett av marknadens mest kompletta och starka produktsortiment inom nivåövervakning.